Nog geen beoordelingen

Hele zalm met dukkah uit Feel Good Food

Bij het inzien van een goed kookboek, wil ik het liefst de gerechten direct op mijn bord schuiven. Zo jammer dat ik dan eerst zelf aan de bak moet. Hoe tof is het dan niet om diner te organiseren met gerechten uit je eigen boek? Pauline de foodblog koningin van Nederland organiseerde het leukste foodblogevent dit jaar. Op het menu stond o.a. hele zalm met dukkah. Wauw, een toppertje en dit deel ik graag met jullie! Natuurlijk vertel ik ook direct kort wat ik van het Feel Good Food vind.

Pauline heeft geen introductie meer nodig toch? Ik ben al fan van haar voor de start van Lekker eten met Linda. Ze staat bekend om haar makkelijke, verrassende recepten met een handvol ingrediënten die snel op tafel staan. Eten moet lekker zijn en je moet er blij van worden. Daar is ze in haar 3e kookboek wederom in geslaagd.

hele zalm met dukkah

Zo heb ik de boekweitsalade met geschaafde groene asperges geproefd. Stt, niet verder vertellen hoor maar ik heb 3 x opgeschept. Dat vind ik nu het bijzondere aan Pauline, dat ze een twist geeft aan een gerecht waarvan je denkt waarom heb ik dit niet bedacht? Ik heb nog nooit rauwe geschaafde asperges gegeten en gekookte boekweit is de bom. Ik rooster dit zaad namelijk altijd. Ook ben ik verliefd geworden op het gebakken platbrood uit de fattoush (broodsalade). In één week heb ik dit thuis 3 x gegeten. Zo ontstond dan ook de pompoen dip met gebakken platbrood.

hele zalm met dukkah

Bij Pauline hoef je niet bang te zijn dat je uren in de keuken staan. Voor doordeweeks staan er veel lekkere verse voedzame gerechten in. En in het weekend kun je uitpakken met comfortfood. Of met deze hele zalm met dukkah die ideaal is voor feestjes volgens Pauline. Zeg nou zelf, zo’n zalm op tafel zetten is echt een lust voor het oog. Enne met behulp van Pauline laat ik je zien hoe je makkelijk je de vis zelf kunt klaarmaken.

hele zalm met dukkah

Hele zalm met dukkah

Ingrediënten

4 personen
  • 1 kilo zalm op de huid
  • rasp en sap van een halve citroen
  • 80 gram hazelnoten
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 theelepel koriander zaad
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel karwijzaad
  • peper en zout
  • olijfolie
  • Tahini yoghurt
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel tahin
  • 1 teentje knoflook
  • sap van een halve citroen

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht).
  • Rooster de hazelnoten met het sesamzaad, het korianderzaad, de komijn, het venkelzaad en het kwarwijzaad kort in een droge koekenpan.
  • Stamp het fijn met wat zout in een vijzel. Het is lekker als je nog wat grove stukjes overhoudt, dus stamp het niet te fijn.
  • Leg de zalmmoot met de huidkant naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Breng de zalm op smaak met iets peper en het sap en de rasp (citroen eerst wassen) van een halve citroen. Verdeel de dukkah over de zalm. Zorg ervoor dat de hele zalm goed bedekt is. Drizzle er een klein beetje olijfolie overheen en schuif de bakplaat in de oven. Bak de zalm in ongeveer 12 – 15 minuten gaar. De zalm is klaar als deze glazig ziet. Is het vocht dat eruit komt wit, dan is hij eigenlijk al te ver.
  • Meng de yoghurt met de tahin, een geperst teentje knoflook en het sap van een halve citroen.
  • Serveer de zalm met de yoghurt en een frisse salade.

Linda’s Tips

  • Tip: de huid eet je niet op, want deze wordt een beetje nat. Maar je kunt de zalm heel gemakkelijk van de huid afschrapen.

Ben je enthousiast geworden? Het boek kost € 19,95 en is o.a. te bestellen bij Bol.com.

hele zalm met dukkah

Tijdens het persdiner heb ik een exemplaar van Feel Good Food ontvangen en daar mijn eerlijke mening over gegeven. Deze blogpost bevat affiliate-links naar Bol.com. Mocht jij iets bestellen, dan ontvang ik daar een kleine commissie over.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.