Groene parelcouscous met champignons en cashewnoten

Vandaag is de officiële lancering van Easy Peasy Family – een gezonde basis voor het hele gezin. Helaas kan ik er niet bij zijn en dat vind ik stiekem toch echt wel jammer. Ik heb met de Bluebelle dames samengewerkt en met de stage is de basis gelegd voor het starten van deze blog.

Het eerste boek Easy Peasy is een kookboek voor de allerkleinste van 0-4 jaar. Ik schreef er over: “Eindelijk een boek met recepten en alle achtergrond informatie in één”. En nu is deel 2 voor het hele gezin uit. Easy Peasy Family bevat honderd gezonde recepten met veel informatie, advies en praktische tips voor kinderen zowel thuis als buitenshuis. Ik ben zo benieuwd, want ik val midden in de doelgroep. Een fysiek exemplaar heb ik nog niet gehad. Bluebelle kennende ziet dit er net zo fantastisch uit als het eerste deel. Na mijn trip naar Bali kom ik uitgebreid terug met een review en kijk niet raar op als ik ook nog een boek weggeef. Dat heb ik met Claire namelijk al bekokstoofd.

Ondertussen geef ik je alvast een recept uit Easy Peasy Family voor een snelle sportmaaltijd. Wie kent dit niet als kinderen op verschillende avonden / middagen sporten en je ook nog snel iets wilt klaarmaken? De groene parelcouscous met champignons en cashewnoten kan op de dag zelf maar ook de avond ervoor gemaakt worden. Dus een fijn recept dat iedereen koud of warm kan pakken op een tijdstip dat uitkomt.

groente parelcouscous

Wat heb je nodig voor 4-6 personen:

  • 400 gram parel- of volkorencouscous
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 1 teen knoflook
  • verse groene kruiden (peterselie, koriander, munt of basilicum)
  • 1 theelepel ghee
  • 300 gram doperwtjes
  • 150 gram cashewnoten
  • 2 eetlepels avocado-olie*
  • 1/2 citroen
  • snufje zout en peper
  • snufje cayennepeper

* Geen avocado-olie in huis? Grijp dan gewoon een andere fles plantaardige olie; je hoeft er niet per se voor naar de winkel!

Hoe maak je het klaar:

  1. Voor dit recept kun je gewone volkoren couscous of (spelt) parelcouscous gebruiken. Bij kindjes is de parel variant vaak favoriet maar niet altijd overal te verkrijgen, zeker niet in de speltvariant. Gebruik je parelcouscous? Kook deze dan even kort met wat olijfolie (dat laatste zorgt voor mooie losse korrels. Gebruik je gewone (volkoren) couscous? Bereid deze dan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Eigenlijk hoor je couscous slow te bereiden, zoals alle Marokkaanse mama’s onder ons wel weten. Ken jij ook het geheim? Maak dan vooral de couscous op die manier! Maar voor nu bereiden we de couscous even quick & dirty.
  2. Borstel de champignons schoon en snijd in vieren of in plakjes. Hak de knoflook en de kruiden zo fijn mogelijk. Verhit de ghee in de koekenpan en bak hierin de champignons en knoflook. Voeg daarna de doperwten en cashewnoten toe.
  3. Maak de dressing: meng avocado-olie met het citroensap, de fijngehakte kruiden, zout, peper en een beetje cayennepeper. Je kunt er eventueel ook nog een halve avocado doorheen pureren maar mochten je kinderen bij alles wat té groen is denken: hmmmm, verdacht. Laat dit dan nog even achterwege!
  4. Meng de couscous met het champignon- en cashewnotenmengsel en giet de dressing eroverheen. Schep goed door elkaar. Garneer eventueel met nog wat kruiden en losse cashewnoten als je die overhebt. Koud is deze salade ook erg lekker dus no worries op die sportavonden. Ook lekker: geef je kinderen de volgende dag nog een portie mee naar school voor de lunch!

Tip: Easy Peasy Family wordt 7 oktober gelanceerd. Kijk voor meer informatie op Easy Peasy Kids.

Tip: Ghee is geklaarde boter en kun je langer en harder verhitten voordat het verbrandt en het is langer houdbaar. Vervang gerust door een bakproduct naar keuze (olijfolie, kokosolie of roomboter).

Foto credits: Jeroen van der Spek

Deze blogpost bevat een affiliate-linksnaar Bol.com. Mocht jij één boek bestellen, dan ontvang ik daar een kleine commissie over.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.