Nog geen beoordelingen

Galette met perzik

Weekend en tijd voor taart. Sinds ik het boek Good Morning van Food Bandits heb, wil ik al maanden een galette maken. Zij maken dit als ontbijt met steenfruit. De perziken, pruimen en nectarines komen met zakken tegelijk het huis in. Alleen zijn ze allemaal en masse rijp. Suus maakt er dan een galette met perzik van.

Nadat ik al een paar keer beschimmeld fruit had weggegooid, heb ik het boek erbij gepakt. Ik begrijp dat een galette een frans recept is. Oh, toch geen patisserie hè? Van bakken heb ik namelijk helemaal niks begrepen. Het zal niet de eerste keer zijn, dat een baksel mislukt.

Al snel wordt mij duidelijk dat een galette helemaal bij mij past. In een handomdraai maak je het deeg. Dit wordt losjes over een taartvorm gehangen. Het midden van de vorm vul je met een heerlijke laag rijp fruit. Vervolgens sla je de buitenste randen van het deeg rommelig terug. En klaar is de taart.

galette-met-perzik

Meestal heeft een galette een zoete bodem met daarboven fruit. Nu ben ik niet zo’n zoetekauw en daarbij is de focus van de #feelgoodboost om minder suiker te eten.

In de bodem verwerk ik een beetje natuurlijke suiker. Dit is niet een vrijbrief om de hele taart in je eentje op te eten of overal ahornsiroop overheen te gieten. Ook deze suiker kun je het beste met mate eten. Het rijpe fruit zorgt in ieder geval voor genoeg zoetheid.

galette-met-perzik

Galette met perzik

Ingrediënten

Aantal personen8 stukken
  • 250 gram speltbloem
  • 2 eieren
  • 50 gram roomboter
  • snufje zeezout
  • 3 eetlepels maple sirup / ahornsiroop
  • 35 – 50 ml amandelmelk
  • 3 rijpe perzikken

Optioneel

  • 1 eetlepel ahornsiroop + halve theelepel kaneel

Extra nodig

  • taartvorm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Meng het bloem, eieren, roomboter, ahorn siroop en zeezout in een kom. Voeg beetje voor beetje de melk toe. Ik had uiteindelijk niet alle melk nodig. Maak een soepel deeg en zet tot gebruik in de koelkast.
  • Was het fruit, snijd doormidden, verwijder de pit en snijd in plakjes.
  • Rol het deeg uit op een stuk bakpapier. Bekleed hiermee de taartvorm. Laat de zijkanten over de rand van de vorm heen hangen. Mocht je perzik jam in huis hebben, dan lijkt het mij heerlijk om een eetlepel over de bodem uit te strijken…
  • Leg het fruit in het midden van de taart. Vouw de buitenranden naar binnen. Dit hoeft niet te netjes, dat is juist zo leuk aan deze taart.
  • Zet 45-50 minuten in de oven.
  • Fruit uit de oven kan er wat gerimpeld en dof uit zien. Mocht je de looks van de taart willen verbeteren, dan heb ik een kleine tip voor je. Verwarm 1 eetlepel ahornsiroop en voeg de kaneel toe. Smeer het fruit in met de siroop. Gebruik hiervoor een siliconen kwast. Tadaa, het fruit glimt direct mooi.

Linda’s Tips

  • Tip: je kunt de galette ook met pruimen, nectarines of abrikozen maken of een combinatie.
galette-met-perzik

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.