Nog geen beoordelingen

DE pastasalade

DE pastasalade van lieve vriendin M. is een klassieker bij ons in de vriendengroep. Wij hebben allemaal haar uitgeschreven recept en de salade verschijnt overal op tafel. Bij een trouwerij in België, op de boot door de Utrechtse grachten, in het park en een paar weken geleden nog door vriendin A. bij mij thuis tijdens een barbecue.

Kortom, DE pasta salade is een echte topper. Niet alleen qua smaak maar ook qua voedingswaarde. De volkoren penne rigate zorgt voor verzadiging en de broodnodige vezels. De salade zit ook nog eens boordevol groenten en is stiekem dus gezond. Dit recept is zowel lauwwarm als koud zalig. De smaken komen het beste tot hun recht als de salade even kan intrekken in de koelkast. Voeg dan de rucola en basilicum pas bij het serveren toe.

Gooi de leftovers niet weg, het restant neem je de volgende dag mee naar kantoor. Hmmm.

pastasalade

De pastasalade

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 2 rode paprika’s
  • 350 gram volkoren penne rigate
  • 1 blokje rundvleesbouillon
  • 40 gram pijnboompitjes
  • olijfolie
  • 1 courgette staat niet in originele recept, maar voeg ik graag toe
  • 1 flinke fijngesneden teen knoflook
  • 4 rijpe tomaten pomodori
  • 3 eetlepels zwarte olijven zonder pit
  • 6 flinke zongedroogde tomaten op olie
  • 160 gram gerookte kip
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 50 ml extra virgine olijfolie
  • scheutje Tabasco
  • vers gemalen zout & zwarte peper
  • 75 gram rucola
  • 15 gram verse basilicum

Extra nodig

  • Extra nodig: bakpapier en huishoudfolie

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Zet de grill op de hoogste stand of een oven boven de 220 graden. Leg de rode paprika’s door midden gesneden met het snijvlak naar beneden (bolle kant boven) op een met bakpapier beklede bakplaat. Wacht tot de paprika’s zwart worden in 15 tot 20 minuten en haal uit de oven met een tang. Leg de paprika’s in een schaal en dek af met huishoudfolie. Laat 15 minuten afkoelen en vervolgens kan je de paprika’s makkelijk ontvellen.
  • Kook ondertussen de pasta al dente, volgens de verpakking met 1 blokje rundvleesbouillon, voor extra smaak. Laat de pasta afkoelen en voeg een kleine scheutje olijfolie toe tegen het plakken.
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan op medium vuur.
  • Snijd de courgette in plakken van een halve centimeter. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de courgette in 8 minuten goudbruin. Haal uit de pan om af te koelen.
  • Gebruik de koekenpan van de courgette, voeg 2 eetlepels olijfolie toe en fruit hierin het fijngesneden teentje knoflook. Let op, knoflook bakt snel aan, zet de pan niet te warm en 1 minuutje is vaak al genoeg. Laat in de olie afkoelen.
  • Snijd de tomaten doormidden, verwijder het vruchtvlees en snijd in blokjes.
  • Olijven in ringetjes snijden.
  • Gerookte kip ook in kleine blokjes snijden, net als de zongedroogde tomaatjes op olie.
  • Hak de rucola en basilicum in grove stukken.
  • Maak een dressing door de extra virgine olijfolie, Tabasco, balsamico azijn te mengen met de afgekoelde knoflook in olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Voeg nu alle ingrediënten (behalve de pijnboompitjes) in een grote schaal en hussel flink door elkaar. Giet de dressing ook over de pastasalade en meng goed.
  • Serveer de salade met de pijnboompitjes.

Linda’s Tips

  • Tip: zelf paprika’s grillen is toch echt het allerlekkerst. Lijkt het je lastig, klik op handige tips voor het grillen en ontvellen van paprika’s voor een uitgebreide uitleg met foto’s.

Serveer de pasta salade ook eens bij een barbecue. In dit E-book vol makkelijke bbq recepten tref je nog meer bijgerechten voor een gezellig barbecue avondje aan.

Download button

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

De allerlekkerste pastasalade die er bestaat.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.