4 x crouton vervangers

Een salade is niet compleet zonder een lekkere topping. Juist dat zoete, zoute of hartige ingrediënt geeft je salade net die extra bite. Van noten, zaden, olijven, kappertjes, gedroogd fruit of croutons. Alleen als je doel is lunchen zonder brood, dan passen de croutons hier niet in. In plaats van crispy oud gebakken brood, geef ik je 4 tips voor crouton vervangers.

Mijn lunch is niet compleet zonder wat groenvoer. Naast de dressing is een topping net zo belangrijk. Manlief ging laatst op pad en kwam thuis met een bus kant en klare croutons. Alsof je een paar stenen aan het vermorzelen bent met je kiezen. Ooit gehoord van misofonie? Volgens mij heb ik last van een lichte vorm, want bepaalde eetgeluiden maken mij razend. De bus ligt inmiddels in de prullenbak.

Binnenkort kom ik nog wel met een zelfgemaakte (én lekkere) variant van croutons. Voor nu geef ik je een aantal tips voor croutons vervangers. Sommige net even anders, chrunchy en smakelijk.

4 x crouton vervangers

1. Geroosterde kikkererwten

De geroosterde kikkererwten zijn niet alleen lekker als snack. Ook als crouton vervanger doen ze het goed in een salade. Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de kikkererwten af om overtollig zout te verwijderen. Dep droog met keukenpapier. Meng olie en een snufje zout en peper in een kom. Voeg de kikkererwten toe en meng goed door elkaar. Leg op een bakpapier beklede bakplaat. Zet 25 minuten in de oven en keer halverwege. Laat vervolgens nog even staan om goed uit te harden.

crouton vervangers

2. Geroosterde boekweit

De boekweit korrel (dus geen vlokken) is een soort graantje. Ooit heb ik dit geroosterd gegeten in een salade. De korrel smaakt ook zalig in een ontbijtje of door de salade. De bereiding is eigenlijk heel simpel. Rooster de boekweit op middelhoog vuur 4-5 minuten in een droge koekenpan. Let op dat de korrels niet verbranden.

crouton vervangers

3. Geroosterde pompoenpitten met zout

Normaal worden pompoenpitten rauw over een salade gegooid. Rooster ze eens met zeezout, waardoor je kleine hartige smaak bommetjes voor over de lunch salade krijgt. Verhit een kleine koekenpan en rooster de pompoenpitten met het zout. Houd de pitten in beweging. Na een minuut of 3 zijn ze klaar. Haal van het vuur en laat afkoelen.

crouton vervangers

4. Boerenkool chips

Boerenkool chips over de salade? In Amerika is of inmiddels alweer “was” dit heel normaal. Mijn zusje tipte mij om de zelfgemaakte boerenkool chips over de salade te strooien Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng olijfolie met een flinke snuf zwarte peper en zout in een kom. Hussel de boerenkool erdoor. Spreid goed uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet in de oven en bak in 8 – 10 minuten knapperig. Let de laatste 2 minuten goed op, want boerenkool kan snel verbranden.

Boerenkool chips

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.