Nog geen beoordelingen

Crostini met rauwe ham, zongedroogde tomaat en mozzarella

Hebben jullie ook al zo’n zin in oud en nieuw? Ik vind het toch echt iets magisch hebben om het jaar af te sluiten en een nieuw jaar te starten. Het liefst vier ik oudjaarsavond met vrienden om mij heen.

Vroeger voordat iedereen kids kreeg, hadden wij een preparty bij iemand thuis om vervolgens de kroeg in te duiken. En die ene keer in het jaar was iedereen in smoking of in lange jurk. Fantastische feesten hebben wij met elkaar gehad.

Nu de kids groter zijn, hebben wij de traditie nieuw leven in geblazen. Voor het 3e jaar op rij vieren wij weer oud en nieuw met elkaar, traditioneel in smoking en lange jurk MET onze kinderen erbij. Ok, de kroeg slaan wij over. Een nieuw element is dat wij om 17:00 starten met eten erbij.

Ik moet zeggen dat ik hier zo van kan genieten. De kinderen kennen elkaar steeds beter, ook omdat wij 1x per jaar een lang weekend met elkaar “op vakantie gaan”.

crostini rauwe ham

Net zo leuk als het feest, vind ik “‘the day after”. Wij blijven altijd ergens overnachten. Zo grappig om de avond nog even door te nemen in je makkelijke pak, met het haar rechtovereind en bril op de neus en mascara ergens onder aan de kin.

Dit jaar is oud en nieuw bij ons. En ik heb een klein beetje opruimstress. Zo’n feestje vieren is geen probleem. Wij maken het ons makkelijk door een cateraar voor het eten te laten zorgen. De stress heeft er meer te maken dat ons huis nog niet party-proof is. Ik denk dat een paar vrienden moeten gniffelen als zij dit lezen. Ja, ja, mijn goede voornemen voor 2016 is om die rommel op te ruimen.

Laat ik snel naar het recept van de crostini met rauwe ham, zongedroogde tomaat en mozzarella gaan. Tja, die combinatie van ingrediënten kan niet verkeerd gaan. Dit is een vulling die manlief gebruikt voor ravioli. Het restant heb ik gecombineerd met een stukje oud bakken brood en oh wat is dit lekker zeg.

Ik hoop dat je een hele toffe jaarwisseling zult hebben met je geliefden om je heen. Morgen kom ik nog met een jaaroverzicht met mijn hoogte- en misschien een paar dieptepunten.

crostini rauwe ham

Wat heb je nodig voor +/- 16 hapjes:

Ingrediënten

Aantal personen16 hapjes
  • 1 stokbrood
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bol buffel mozzarella
  • 6 zongedroogde tomaatjes op olie 60-80 gram
  • 2 eetlepels vers gesneden basilicum
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • snufje peper
  • 8 niet te dun gesneden plakken rauwe ham
  • extra nodig: bakpapier
  • optioneel: goede olijfolie

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd het stokbrood in plakken. Meng de olie met 1 teentje geperste knoflook. Bestrijk het stokbrood met de knoflookolie aan beide zijden. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 10 min. goudbruin, keer ze halverwege.
  • Snijd ondertussen de mozzarella en zongedroogde tomaatje in kleine blokjes van ongeveer 0,5 cm. Meng met de vers gesneden basilicum en kaas. Breng op smaak met een snufje peper.
  • Snijd 1 plak parmaham overdwars doormidden. Vul een flinke theelepel met het zalige kaas tomaat kruiden mengsel en leg aan de zijkant van het plakje parmaham. Rol het plakje op. Herhaal dit met de rest van de ingrediënten totdat alles op is.
  • Leg de gevulde plakjes op de stukjes stokbrood.
  • Zet op een met bakpapier beklede bakplaat 4 minuten in de oven. Direct serveren.

Linda’s Tips

  • Tip: je kunt de geroosterde stukjes brood vooraf maken. Laat goed afkoelen en bewaar ze in een luchtdicht afgesloten trommel. Maak de ham pakketjes ook al klaar en zet gekoeld weg. Nadat de oven warm is, start je direct met stap 5.
  • Tip: voor diegene die een koolhydraatarm dieet volgen: dit hapje kun je ook zonder brood serveren.

Zoek je nog meer hapjes voor oud en nieuw? Kijk dan even bij het overzicht van alle borrelhapjes recepten.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.