Nog geen beoordelingen

Courgette taart met kip

Na de andijviestamppot met ham en kaas van gisteren is de courgette taart met kip ook zo’n recept uit mijn jeugd. Het oorspronkelijke recept van deze hartige taart is met bladerdeeg. Mijn vriezer telde nog 2 pakjes filodeeg en dat is net zo lekker eigenlijk.

Mijn moeder maakte dit recept zo’n 20 jaar geleden regelmatig. Toen was dit één van haar exotische recepten. Courgette kon je toen nog niet zo makkelijk krijgen. Nu lachen wij er hard om en is deze courgette taart een makkelijke maaltijd.

De hartige taart is wel een beetje anders dan je zou verwachten. De vulling is niet met met kaas en room. Mijn moeder vulde de taart met rijst. Hierdoor snijd je er niet hele keurige punten van, maar heb je wel bij elke hap een lekker stuk deeg. Ik heb dan ook even getwijfeld of ik de naam “taart” wel kon gebruiken.

Courgette taart

Courgette taart met kip

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 2 oo gram rijst
  • 5 vellen filodeeg (ontdooid volgens gebruiksaanwijzing)
  • 300 gram kip
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 ui
  • 2 courgettes
  • 1 rode paprika
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 eetlepel tijm
  • 100 gram Parmezaanse kaas (of oude kaas)
  • olijfolie

Optioneel

  • couscous of paneermeel en een gedroogd pepertje voor meer pit bij stap 4

Extra nodig

  • taartvorm 24 cm, bakpapier

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verwarm de oven (hetelucht) voor op 200 graden.
  • Snijd de kip in stukjes. Verwarm een grote koekenpan en verwarm de olijfolie. Bak de kipfilet in 3-5 minuten bruin. Kruid met zout, peper en paprikapoeder. Snijd ondertussen de ui in stukjes en bak 3 minuten mee.
  • Vervolgens snijd je de courgettes en paprika in blokjes en voeg toe aan de pan. Pers 2 tenen knoflook erboven uit en roer samen met de tijm door het groente kip mengsel.
  • Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas. Giet overtollig vocht van het kip mengsel af. Roer de kaas en rijst erdoor.
  • Neem een taartvorm. Bekleed de onderkant met bakpapier en vet de zijkant in met een beetje olijfolie.
  • Smeer de vellen filodeeg in met een beetje olijfolie. Leg eerst een vel filodeeg in de vorm, laat bewust een stuk over de rand hangen. Leg een ander vel aan de overzijde. Snijd een derde vel doormidden en bekleed hiermee de 2 onbedekte kanten die zijn ontstaan. Strooi wat couscous of paneermeel op de bodem. Dit neemt eventueel vocht uit de groente op, zodat de taart geen natte sompige bodem krijgt. Stort de vulling voorzichtig in de vorm en dek af met de laatste twee vellen. Sla de stukken filodeeg die over de rand hangen naar binnen.
  • Zet de taart 30 minuten in de oven. Check na 20 minuten of de bovenzijde niet te bruin wordt. Dek de courgette taart anders af met aluminium folie.
Courgette taart

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.