4.2 uit 6 beoordelingen
bereiding 15 minuten

Coquilles met citroensaus

Coquilles met citroensaus is een ideaal kerst recept. Het gerechtje ziet er indrukwekkend uit en is ook nog eens super snel klaar. De saus kun je bijna in zijn geheel voorbereiden en de coquilles hebben een korte baktijd. Heb je gisteren trouwens het eerste recept van alle kerst recepten gezien? Daar vertel ik ook meer over het complete kerstmenu voor dit jaar.

Of het nu kerst is of niet, ik heb geen zin in stress bij een etentje. Voor mij is het dan altijd een uitdaging om recepten te vinden die bijna geheel voor te bereiden zijn, zodat ik zo kort mogelijk in de keuken sta. Ik vind het namelijk altijd veel te gezellig om met iedereen aan tafel te kletsen.

Bij menig etentje hebben wij deze coquilles met citroensaus geserveerd. Dit kerstrecept is dan ook hufterproof. Het liefst kopen wij de schaaldieren met schelp en al. Manlief maakt dit dan zelf schoon. Vervolgens worden de schelpen gebruikt om de coquilles in te serveren.

Coquilles met citroensaus

Bij mijn visboer zijn coquilles een top item tijdens de kerstdagen. Hij heeft ze alleen niet altijd standaard met schelp op voorraad. Mocht je dit kerstrecept graag in de schelp serveren, dan is het raadzaam om dit vooraf te bestellen bij jouw visboer.

Oh enne heb je gasten die niet zo gek zijn op schaal- en schelpdieren? Dan kun je ook een mooi klein stukje kabeljauwhaasfilet bakken. Dit smaakt namelijk ook te gek bij de citroensaus.

Coquilles met citroensaus

Coquilles met citroensaus

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 teentje knoflook
  • 120 ml water
  • 120 ml witte wijn alternatief is bouillon
  • 1 biologische citroen 2 eetlepels citroensap + citroenrasp
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eetlepel honing
  • snufje zeezout
  • 1 theelepel maïzena
  • 6 coquilles bij voorkeur even dik zodat ze tegelijk garen
  • roomboter / olijfolie om in te bakken
  • handje fijn gehakte peterselie

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Snijd een teentje knoflook fijn. Zet een klein pannetje op het vuur. Voeg de knoflook, water, wijn, citroensap, boter, honing en snufje zout toe. Breng aan de kook en laat op een middelhoog vuur tot de helft inkoken. Roer regelmatig.
  • Maak de maïzena aan met een klein beetje water en roer tot een glad papje. Voeg toe aan de citroensaus om te laten binden.
  • Snijd de coquilles horizontaal doormidden. Dep droog met een keukenpapiertje. Verwarm een klontje boter met een scheutje olijfolie. Bak de coquilles maximaal 1 minuut aan beide kanten. Het lekkerste is als de zeevruchten niet helemaal gaar zijn.
  • Serveer 3 helften per schelp of bordje. Giet er een beetje citroensaus over, citroenrasp en maak af met een beetje peterselie.

Linda’s Tips

  • Voorbereiding voor kerst: maak de citroensaus tot en met stap 1. Verwarm ter plekke de citroensaus en bind met de maizena. Vervolgens bak je de coquilles kort.
Coquilles met citroensaus

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.