Nog geen beoordelingen

Biefstuk tagliata met rucola en Parmezaan

Zo het is tijd voor één van de twee hoofdgerechten van mijn kerstrecepten van dit jaar. Ik zocht een recept dat iedereen lust, dat zorgt voor “oeh en aah” aan tafel én dat snel klaar is. Het is gelukt met deze biefstuk tagliata met rucola en Parmezaanse kaas. Met een minuut of 15 – 20 staat dit pronkstuk op tafel.

Ja echt dit is een super snel recept en een topper onder de kerstmenu’s. Ik heb ervoor gekozen om een groot stuk biefstuk te kopen en aan te braden. Zo kun je het vlees aan tafel snijden. Maar je kunt ook kiezen voor losse biefstukjes. Hiermee verkort je de bereiding aanzienlijk. Het fijne aan biefstuk is dat dit snel klaar is. Persoonlijk houd ik van een medium rare stukje vlees. Voor de kids leg ik het vlees nog even terug in de pan om door te garen.

Biefstuk tagliata met rucola

De biefstuk tagliata is typisch Italiaans gerecht. Tagliata betekent letterlijk “gesneden”. Vaak wordt er ook balsamico azijn gebruikt. Dit komt al terug in de rode uien uit de oven vandaar dat ik kies voor citroen. Ik ben aan de slag gegaan met het recept van Heston Blumenthal van The Fat Duck in Engeland. Hij maakt namelijk een fantastische dressing van citroenschillen, citroensap, geplette knoflook en rozemarijn voor over de biefstuk.

Biefstuk tagliata met rucola

Bij de biefstuk kun je verschillende bijgerechten serveren. Juist de groente erbij, maken het extra smakelijk. Ik geef je nog een paar ideetjes: gekarameliseerde wortelen, hasselback potatoes of de champignons met witte wijn.

Biefstuk tagliata met rucola

Biefstuk tagliata met rucola en Parmezaan

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 500 gram biefstuk
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels roomboter
  • snufje zeezout en vers gemalen peper
  • 2 tenen knoflook
  • 1 biologische citroen
  • 2 takjes rozemarijn
  • 60 gram rucola
  • 40 gram Parmezaanse kaas vlokken / flakes
  • scheutje extra virgine olijfolie

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen. Dep droog.
  • Verwarm de oven voor op 70 graden graden.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels roomboter in de pan. Bak de biefstuk 10 minuten om en om. Let op: ik had een groot stuk biefstuk. Je kunt ook kiezen voor 4 biefstukjes en dan is de baktijd korter. Vraag je slager altijd om advies. Ik wilde een medium rare biefstuk hebben. Blijf erbij staan en draai aan alle kanten. Ik vind het lekker om het bakvocht steeds over het vlees te gieten met een lepel.
  • Haal het vlees uit de pan en kruid met peper en zout. Laat de biefstuk rusten in de oven en maak ondertussen de saus.
  • Vang het braadvocht op uit de pan. Maak de pan niet schoon!
  • Verwijder de schil van de knoflook en plet met de muis van je hand. Schil 2 schillen van de citroen en wrijf de schillen tussen je vingers zodat de olie uit de citroen vrijkomt. (heb je geen biologische citroen gevonden, boen de citroen dan even goed schoon). Pers de citroen uit. Verwarm de pan opnieuw en voeg de knoflook, citroenschillen, restant van de olijfolie, de rozemarijn en de helft van het citroensap toe en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Haal door een zeef en voeg de rest van het apart gehouden braadvocht toe.
  • Haal het vlees uit de oven en snijd in plakjes. Giet een gedeelte van de dressing erover. Maak een dressing van de helft van het citroensap met een scheutje extra virgine olijfolie en hussel de rucola erdoor. Leg de rucola op het vlees en maak af met de Parmezaans vlokken. Zet de rest van de dressing op tafel, zodat iedereen naar wens meer dressing kan toevoegen.

Linda’s Tips

  • Tip: je maakt makkelijk zelf Parmezaan vlokken door met een kaasschaaf slierten te trekken van een stuk Parmezaanse kaas en dit te breken.
  • Voorbereiding voor kerst: zet alle voorbereidingen voor de dressing bij stap 6 en stap 7 alvast klaar in de koelkast. Ter plekke hoef je alleen het vlees te bereiden. Je kunt er voor kiezen om het vlees aan tafel te snijden en de rucola en Parmezaanse kaas erbij serveren. Vergeet niet om het vlees even in de oven te laten rusten.
Biefstuk tagliata met rucola

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.