3.2 uit 6 beoordelingen
bereiding 10 minuten
rusttijd 5 minuten

Biefstuk met parmaham en een salie jus

Eindelijk het is tijd voor het hoofdgerecht uit mijn kerstmenu. Dit jaar heb ik voor een heel toegankelijk kerstmenu gekozen. Geen vis zoals de hele dorade uit de oven van vorig jaar, maar biefstuk met parmaham.

Vlees lust iedereen eigenlijk wel. En zeker een biefstuk. Ga voor de beste kwaliteit die je kunt betalen. Ik kies bewust voor niet al te grote stukken vlees. Na de amuse van rauwe ham met meloen, het bietentaartje, de knolselderijpuree bij de biefstuk en het dessert, houd ik de gerechten bewust kleiner.

biefstuk met parmaham

De biefstuk wordt gewikkeld in parmaham en geserveerd in een saliejus. Manlief wordt heel blij van dit gerecht. Hij adviseerde mij zelfs om dit gewoon in mijn kerstmenu op te nemen: “Lin, mensen willen lekker eten en niet te ingewikkeld”.

biefstuk in parmaham 3.jpg

De biefstukken worden hier altijd door manlief gebakken en hij geeft je zijn tips.

biefstuk met parmaham

Biefstuk met parmaham en een salie jus

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 4 biefstukjes 100 – 150 gram
  • 4 dikkere plakken parmaham *
  • 2 takken salie
  • 50 gram gezouten boter
  • vers gemalen peper en een snufje zout
  • *Indien je grotere stukken vlees koopt zul je 2 plakken nodig hebben per biefstuk.

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Haal de biefstukken minimaal 30 minuten van te voren uit de koelkast. Laat op kamertemperatuur komen. Dep droog.
  • Over het kruiden van het vlees het volgende. Er zijn liefhebbers die het vlees vooraf kruiden en tegenstanders die het liever achteraf doen. Aangezien de biefstuk omwikkelt wordt is er geen keuze. Kruid vlak voor het bakken met vers gemalen zwarte peper en een klein beetje zout want de parmaham is ook al zout.
  • Wikkel 1 plak parmaham om elke biefstuk. Verwarm een koekenpan met de roomboter. Bak de biefstukjes afhankelijk van de gaarheid (medium of rood) 2 tot 3 minuten aan elke kant bruin. Uit de pan halen en in aluminiumfolie verpakt 5 minuten warmhouden. Sla deze stap niet over want het komt de malsheid van het vlees ten goede.
  • Voeg ondertussen de salieblaadjes toe aan het achtergebleven bakvet in de pan en bak 2 minuten mee.
  • Serveer de biefstukjes in parmaham met de saliejus en de knolselderijpuree met bundelzwammen.

Linda’s Tips

  • Tip: de biefstuk in parmaham kun je niet voorbereiden. Het lekkerste is om het vlees ter plekke te bakken. Biefstuk heeft niet zo’n lange baktijd nodig, dus dit kun je makkelijk doen terwijl de rest aan tafel zit.
  • Tip: twijfel je over de gaarheid van de biefstuk? Lees dan dit blog. Je kunt namelijk met je hand testen hoe het vlees gebakken is.
biefstuk in parmaham met knolselderijpuree

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer kerstinspiratie.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.