5 uit 1 beoordeling

Aspergetaart met filodeeg en rauwe ham

Het aspergeseizoen is in volle gang. Hoe eet jij de asperges het liefst? Op de klassieke wijze met ham, ei en een botersausje? Hmm, altijd goed natuurlijk. Ik was op zoek naar een andere combinatie met asperges. En dan bedenk ik niet helemaal alleen. Ik pak dan het boek Smaakvrienden – Groenten van Angélique Schmeinck erbij. Zo heeft elke groente zijn favoriete combinatie zoals tomaat met mozzarella. Maar wist je dat witte asperges en amandelen boezemvrienden zijn? En dat parmaham geweldig smaakt bij het witte goud? En zo is de aspergetaart met filodeeg en rauwe ham geboren.

Door een tip van Pauline, koop ik mijn filodeeg alleen nog bij een Marokkaans of Turks winkeltje. De vellen zijn groter en lijken nog het meest op hele lichte doeken. Het is weken houdbaar in de koelkast, echt zo handig. Het filodeeg lag al weken in de koelkast in de schuur in de weg. Niet bij mij, wel bij manlief. “Lin, wanneer maak je dat filodeeg eens op?”

Geen idee waarom manlief zich er zo druk over maakt. Maar ja, het werd toch echt tijd om met het filodeeg aan de slag te gaan. Een plaattaart doet het altijd goed in huis. Nu alleen nog even bedenken wat ik erop doe. Vooraf bedenk ik vaak van alles, om het in de keuken over een hele andere boeg te gooien. Dat is ook één van de redenen dat ik nog geen recept filmpje heb gemaakt. Ter plekke breng ik wijzigingen aan en hoe krijg ik dat dan op de video? Ach, dat is een probleem voor later.

Dit keer hield ik mij netjes aan de planning. Op een kladblaadje schrijf ik de losse ingrediënten en bepaal tijdens het koken de hoeveelheden. Voor de vulling gebruik ik geen room want daar krijgt het gezin altijd zo’n last van. Een prima alternatief is Griekse yoghurt. De Parma ham heb ik om de witte asperges heen gewikkeld. Dat is weer eens wat anders en zo heb je bijna bij elke hap een stuk van die verrukkelijke smaak. Om verbranding van de amandelen tegen te gaan, rooster je deze apart en strooi je bij het serveren over de hartige taart met asperges.

Aspergetaart met rauwe ham

Aspergetaart met filodeeg en rauwe ham

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 500 gram witte asperges
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram Parma ham 10 plakjes
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 40 gram gezouten amandelen
  • 10 gram vers gehakte bieslook half bakje de rest vries je in
  • 4 plakken grote velen filodeeg of 8 uit de vriezer
  • 4 eieren
  • olie

Extra nodig

  • Bakpapier
  • Bakplaat

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je aspergetaart met filodeeg en rauwe ham

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
  • Schil de asperges en verwijder het houtige uiteinde. Kook 8 – 10 minuten in een ruime pan. Laat uitlekken.
  • Neem een bakplaat en beleg met bakpapier. Leg hier 1 vel filodeeg op en smeer in met olie. Leg de volgende erop en besmeer ook met olie en herhaal dit met de laatste twee vellen. Rol de zijkanten op tot een rechthoek.
  • Meng in een kom de 4 eieren, Griekse yoghurt, kaas en vers gehakte bieslook.
  • Wikkel de rauwe ham om de asperges en verdeel over het filodeeg. Giet het eimengsel erover. Schuif 30 minuten in de oven en dek eventueel af na 20 minuten met aluminiumfolie, als de aspergetaart te donker wordt.
  • Rooster ondertussen de amandelen in een droge koekenpan. Laat even afkoelen en hak grof. Verdeel over de aspergetaart met filodeeg als deze uit de oven komt. Serveer er een groene salade bij.

Linda’s Tips

  • Tip: gooi de schillen niet weg. Je kunt hiermee om een makkelijke manier aspergesoep maken.
Aspergetaart met rauwe ham

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.