Nog geen beoordelingen

Andijviestamppot met een twist

Stamppot, ik ben er gek op. Lekker makkelijk, gezond en snel klaar. Juist op drukke dagen ideaal om te eten. In deze koude periode staat dit bijna wekelijks op ons menu. Dit stamppotje is net even anders dan je gewend bent. De feta, dadels en kaneel geeft dit recept een oosterse sfeer: andijviestamppot met een twist.

Groene groenten zijn nu eenmaal gezond, dat weten wij allemaal. Door ze rauw te eten, blijven alle vitamines en mineralen beter bewaard. Zorg dat je een mooie krop koopt en zo snel mogelijk opeet. Met name het buitenste blad is rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen. Andijvie is dan ook goed voor hart, maag en lever.

Zelfs mijn kids vinden deze stamppot lekker. De bittere smaak wordt geneutraliseerd door de zoete dadels en het kaneel. En ja geen spekjes, die zijn vervangen door feta. De feta heeft een lekkere ziltige smaak en is super in combinatie met de dadels en kaneel. Ik beloof je, qua smaak zal je de spekjes niet missen.

Andijviestamppot

Andijviestamppot met een twist

Ingrediënten

4 personen
  • 1 kilo aardappelen
  • flinke krop andijvie
  • 1 bosui
  • scheutje plantaardige melk
  • klontje roomboter
  • 1 eetlepel olie
  • 100 gram feta
  • 4 medjoul dadels
  • 1 theelepel kaneel

Optioneel

  • balsamico

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Schil, snijd en was de aardappelen. Laat de schil erom voor extra vitamines of als je aan het detoxen bent.
  • Was en snijd de andijvie in kleine reepjes en de bosui in stukjes.
  • Kook de aardappelen zoals je gewend bent en stamp ze fijn. Voeg naar smaak eventueel scheutje (plantaardige) melk en boter toe.
  • Ondertussen snijd je de feta en dadels in kleine stukjes. Zet een kleine koekenpan op het vuur met een eetlepel olie en verwarm de feta en dadels 3 minuten op een zacht vuurtje. Het idee is om ze voor te verwarmen en dan mengt het straks makkelijk met de stamppot.
  • Voeg de andijvie en bosui toe aan de gestampte aardappelen en roer goed door.
  • Doe vervolgens de feta, dadels en kaneel erbij en laat ongeveer 2 minuten met deksel op de pan staan. Ik ben gek op rauw andijvie, maar s ‘winters vind ik het fijn als de groente door de aardappelen een beetje slinkt.
  • Voeg eventueel aan tafel een klein beetje balsamico toe. Hmmmm!

Linda’s Tips

  • Tip: vervang de helft van de aardappelen eens door knolselderij. Van de rest van het knolletje maak je een knolselderijsoep.
  • Tip: ook lekker is het gebruik van (ongezwavelde) abrikozen.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.